Her son, yeni bir başlangıçtır...

09:25 Unknown 0 Comments


Sabah dışarıdan gelen kuş sesleri ile uyanıyorsanız ve güneş odanızı albenili bir şekilde aydınlatıyorsa ilkbahar gelmiş demektir..

Nasıl ki, baharın gelmesi ile soğuk günlerden ve bulutlu havalardan kurtuluyorsak, sırtımızdaki bazı yükleri ve bizi üzen her ne varsa onlardan da kurtulmalıyız. İlkbaharda yağan yağmurun ardından hemen güneş açıyor ve kuşlar yeniden ötmeye başlıyorsa, bizlerde can kırıklarımızı toplayıp; yani kırılan kalpleri onarmamız için yeni kararlar alma, yeniliklere açık olma ve kalplerimizi temizleyeceğimiz mevsim gelmiş demektir. Hayatın karmaşasından başımızı kaldırmanın ve dertleri geride bırakıp, bizlere zarar veren alışkanlıklarımızdan kurtulmanın tam zamanıdır şimdi. Çünkü bahar, yeniden doğmaktır, hayata tutunmaktır, yeni bir başlangıçtır, mutluluktur..

Sonlar, insanı hayata bağlayan yepyeni başlangıçlardır. Ve her bitiş, yeni bir başlangıçtır..

“Bilmiyorum seninle sonumuz ne olacak” diyordu şarkıcı, “seninle başım dertte” dediği sevgilisine..

Düşündüm de, “son”ları ne kadar çok merak ediyoruz. Maçın sonucunu, sınavın sonucunu, ihalenin sonucunu, mahkemenin sonucunu, survivor yarışmasının sonucunu ve sona yaklaşan her şeyin sonucunu. Hatta bazen okuduğu romanın başında sıkılıp, sonunun nasıl bittiğini merak edip son sayfasına göz atıyor insan..

“Son” nedir sizce? Final midir? Bugünü dolu dolu yaşamak varken, yarın ne olacağını merak eder dururuz. Takılır akıllar sonrasına ve fincanlar kapatılır, fallar açılır. Yarın da bugün gibi bir gün değil midir? Yine bazı şeyler yaşanacak, bitecek ve tekrar başlayacak. Soğuk kışlar bitip de baharın geldiği gibi, en karanlık geceden sonra güneş yeniden doğacaktır..

Aslında “son” sona ermek, sona gelmektir. Son, sonucu görmektir ya da görememektir. Son, bitmektir, tükenmektir, tüketmektir. Aynı zaman da son, yeni bir başlangıçtır da! Yeni bir işe, yeni bir ilişkiye, yeni bir sınava, yeni bir yarışmaya, yeni bir hayata giriş yapmaktır sonlar.  Bana göre insanın hayata karşı kazandığı en büyük zafer; en sonunda ölümün olduğunu bile bile delicesine yaşama heyecanıdır. “Sonu umrumda değil, ben hayatı doya doya yaşamak istiyorum” diyebilmektir..

Bizler, hızla akıp giden yaşamlarımızda bir eş, bir sevgili, bir iş arkadaşı veya bir ortak seçerken, onunla olan beraberliğimizi sürdürüp sürdüremeyeceğimizi hep düşünürüz.. Kendimizi ve hayatımıza herhangi bir sebeple girmiş olan diğer herkesi bir şeyin başlangıcında değil de, bitişinde tanıyoruz. Hayal kırıklıkları, gereksiz tartışmalar ve işlerin istediğimiz gibi gitmeyip bozulması kontrolümüzü kaybettiriyor. Sonra ne oluyor? Tüm bunlar, bizi biz olmaktan çıkarıyor mu? Yoksa, sakin kalmayı başarabiliyor muyuz? İnsanlarla olan ilişkilerimiz sona erdiğinde saygısızlık yapmayı kendimize hak olarak mı görüyoruz? Arkadaşlıkların ardından dedikodu yapmayı ve kötü konuşmayı? Ya da giden sevgiliye küfretmeyi? Unutmayın ki; “Sonlar” da emek ister en az başlangıçlar kadar...!

Elbette zordur insanların kaybetmekten korktuğu şeylerden ayrılması ve vazgeçmek zorunda olması. Bu durum çoğu zaman insanı korkutur. Hayatta öyle sonlar vardır ki, hayat o an bitmiş gibi gelir. Ve öyle zamanlarda insan, sadece sonları görür, sonları yaşar. Peki sonların ardından hayatınızda yeni bir sayfanın açılacağını hiç düşündünüz mü? Belki de bitişler bizler için bir deneyimdir ve bir sonraki deneyime hazırlıktır. Önemli olan, neyi nasıl ve neden yaşadığımızdır. Bazen insanlara ve kendimize kızabiliriz. Kendimizi aldatılmış bile hissedebiliriz. Ama unutmamalıyız ki, bir sonraki yolculuğumuz daha keyifli olacaktır. Yaşamın içindeki gizemi çözmek yerine, ne kazandığımıza bakmalıyız. Kaybettiğinizi düşündüğünüz zamanlar olacaktır. Emin olun kaybettiğinizde bile mutlaka kazandığınız bir şeyler vardır. Hayatın ve insanların dürüst veya çok eğlenceli olacağının garantisi olmasa bile, siz elinizden gelenin en iyisini yapın...

Bana sorarsanız “son” diye bir şey yoktur. Tıpkı bir dizi filminde olduğu gibi 1. Bölüm, 2. Bölüm, 3. Bölüm.. vardır. Her biten bölümün ardından yeni bir bölüm başlar. Sonlar ise zaten finaldir. Hayat perdesinin kapanmasıdır...

“Son” dedikleri şey, umudunuzun bittiği andır.. Umut ise, insan hayatında hiç bitmeyecek bir hazinedir..

Yarın sabah güneş daha bir sıcak doğacak ve yeni başlangıçlar oralarda bir yerlerde sizi bekliyor olacaktır..

Hayatınızdaki her sonun sizler için yepyeni başlangıçlar olması, yaşama sevincinizin ve umudunuzun hiç bitmemesi dileklerimle..

Mutlu hafta sonları..

Sevgilerimle,
Atiye Bıçak



You Might Also Like

0 yorum: